INICIS

«PER LA MAR VIVA» neix aquest estiu  del 2017.

Neix arrel de  dos motius:

1- En primer lloc, veure el Port de Ciutadella, port que pertany a una Illa declarada Reserva de la Biosfera en 1993 per la Unesco, i port que va rebre la concessió de la  Bandera Blava, ple de: gots  de plàstic, botelles tant de plàstic com de vidre, llaunes, canyetes, bosses de plàstic, paquets de tabac, llosques …….  acumulats tant a les rampes on es tiren les barques a Sa Colàrsega com surant alegrement damunt la làmina d’aigua del port. Per aquests motiu, com que l’entitat Ports de les Illes Balears no recull tot el que sura damunt la làmina d’aigua, el port s,acaba convertint en un greu abocador descontrolat de plàstics a la mar degut a què el vent i les corrents acaben treguent tots els plàstics mar endins, contribuint així a ser un més, dels molts punts d’abocament de plàstics en el nostre preciós i valuós Mar Mediterrani.

i en segon lloc,

2-  arrel de sortir amb la barca a visitar les platges de la illa i trobar-nos amb espais del nostre litoral plens de plàstics surant, dins l’horari laboral i recorregut que fan les barques de neteja del litoral  del Govern Balear, que no els detecten i ni molt menys recullen.

Racó de ses Gallines, 27, agost 2017

Trebalúger, 8  agost 2017

Trebalúger, 8 agost 2017

El fet de què aquestes desatencions TAN GREUS detectades tant del servei de neteja del litoral del Govern Balear com de l’entitat Ports de les Illes Balears,  siguin tan manifestes,

fa que qualsevol ciutadà que conegui la realitat de la que parlam, més les xifres econòmiques que es maneguen, senti una profunda indignació i perplexitat de veure la quantitat de diners que el nostre Govern és capaç de invertir i per contra la poca efectivitat, i la poca atenció que es dóna al mediambient davant la evidència de dits fets amb les imatges contemplades tant en el port de Ciutadella com al litoral des de fa ja ANYS.

FCC realitza la neteja del litoral a Menorca, i segons publica Última hora Mallorca, Europa Press el 17-2-2017,  ABAQUA, empresa pública del Govern Balear, reb una transferència  de 3,3 milions d’euros de  la Conselleria de Mediambient del Govern Balear, per treure a concurs la neteja del litoral balear.

Entre el 2017, 2018 i 2019, l’entitat Ports de Les Illes Balears, invertirà en el Port Vell de Ciutadella 2,76 milions d’euros,

 

Vist amb els ulls del ciutadà de a peu, es viu com un engany el fet de ser una Illa Reserva de la Biosfera en nom de la qual promocionam que ens visitin els turistes i per contra puguem contemplar imatges com aquestes en el nostre port i el nostre litoral.  Aquestes imatges no són compatibles amb un port amb Bandera Blava, i què  pertany a una Illa Reserva de la Biosfera. Igual que tampoc són compatibles amb una Reserva de la Biosfera moltes de les imatges del nostre litoral que aquests anys ens hem pogut trobar a les seves voreres tenint suposadament actiu un servei de neteja del litoral. I molt menys amb la quantitat de diners dels ciutadans que s’hi estan invertint.

Aquets dos fets en vistes d’una MANIFESTA desatenció de la Mar són el motor i són l’impuls, que fan  que Carlos Salord Quetglas engegui tota la maquinària per posar en marxa aquesta Associació. Amb l’esperança de què en el seu devenir s’aconsegueixi posar sol.lucions als problemes  detectats.